czwartek, 7 stycznia 2016

Tureckie przysmaki...

Czesć!

Dziś tak jak obiecałam post o tureckich przysmakach za czasów Sulejmana. Zapraszam do czytania :)

LOKMA -  to bardzo smaczny deser turecki. Niestety, jak prawie każdy tradycyjny tureckie tatlı jest bardzo słodka i tucząca. Historia lokmy sięga czasów osmańskich. Był to deser podawany w pałacach sułtańskich. Z czasem jednak zaczął być przygotowywany również przez lud a wszystko za sprawą prostych i dostepnych składników. Przygotowanie również nie zabiera wiele czasu ani trudu.




SZERBET - to tradycyjny turecki napój. Dawniej wierzono, że szerbet ma uzdrawiające właściwości, co prawdopodobnie wynikało z faktu, że dodawano do niego różne zioła wyhodowane w pałacowym ogrodzie pod okiem medyków. Kto ogląda „Wspaniałe stulecie” wie, że szerbet podawano aby oznajmić, iż sułtanka oczekuje dziecka oraz po jego narodzinach. 





Rachatłukum - słodki wyrób cukierniczy charakterystyczny dla wielu lokalnych kuchni, głównie z obszaru Półwyspu Bałkańskiego i Bliskiego Wschodu. Jest to tradycyjny smakołyk, zwykle o smaku owocowym i konsystencji galaretki, wyrabiany ze skrobi pszennej lub mąki ziemniaczanej oraz cukru. Zamiast cukru pierwotnie używano miodu, a obecnie często stosuje się wiórki kokosowe. Rachatłukum jest podawany w postaci kostek oprószonych cukrem pudrem.
To na tyle. Myślę że się spodobało :) Do jutra! Pamiętajcie, że juro nowy odcinek Wspaniałego Stulecia!!! Pa :*Emotikon wiSzerbet pito również do posiłków. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz